Billedtekst: Ove Buchwald - bager pandekager (Arkivfoto)

Seniortræf med pandekager

SEBRO PRESS/ 21. 05. 2019/ 09.50

 

VAMDRUP. I morgen, onsdag den 23. maj, strømmer pensionister og andet godtfolk fra hele kommunen til Arena Syd i Vamdrup. Der er Seniordag – arrangeret af Kolding Kommune - og blandt mange ting på dagen kan du smage pandekager.

   Herrernes Madklubben deltager nemlig for fjerde gang i seniortræffet i Arena Syd og smækker ikke mindre end friskt 360 amerikanske pandekage på bordet. Og endnu en gang lykkedes for dem, at få initiativet stort omtalt i JydskeVestkysten (jv.dk).
  Her fortæller af ”herrerne” Ove Buchwald, ved Seniortræffet sidste år var der kø ved deres stand lige indtil de sidste pandekager var bagt – og spist.
 Seniortræffet i Arena Syd i Vamdrup er årlig tilbagevendende begivenhed som plejer at samle rigtigt mange folk fra alle kroge i kommunen.

                                                                                                                                    sebro
_______________________________________________________

Biblioteket vil gøre
lokalområder levende

SEBRO PRESS/ 20. 05. 2019/19.30

VAMDRUP: Medarbejdere på Kolding Bibliotek arbejder fortiden med et projekt, som de kalder for ”Levende lokalområder. De vil simpelthen forsøge at gøre det sjovere at bo uden for Kolding.

 Deres første step på vejen uden for bibliotekets rammer er at invitere til borgermøder. Og der lægges ud i Vamdrup.
 
Det er byens ildsjæle, de har bud efter, og dem er der ikke mangel på i Vamdrup. De har taget afsæt i de omkring 30 foreninger, der findes i byen, fortæller de til JV.dk.

På borgermødet i Vamdrup, som holdes den 28. maj, kan alle byens borgere være med, og her give deres bidrag til hovetitlen på projektet. Mødet holdes på Vamdrup Bibliotek på Jernbanegade 1 i tidsrummet 17 -19.

Penge fra kulturpuljen
Kulturudvalget har netop åbnet for, at biblioteket kan søge penge fra kulturpuljen til nye aktiviteter, hvis det sker i samarbejde med lokale foreninger eller enkeltpersoner. Det er blandt andet denne mulighed, man gerne vil fortælle om på borgermødet i Vamdrup, den 28. maj, hvor også bliver tid til en workshop, hvor der kan "tænkes højt" og få ideer til, hvordan der kan skabes mere liv i Vamdrup.
Læs hele historien på JV.dk
Link:

JV.dk

NYHEDER FRA

KOLDING NETAVIS
20. 05. 2019
Link:

Kolding Netavis.dk

===========================================================================

10 seneste udrykninger

ABA alarm
Vamdrup: 20. 05. 2019 kl. 05.05: Brandalarm: Lindely. Vamdrup: Røg fra madlaving havde udløst atomatisk brandalarm.

112 alarm
Vamdrup: 08. 05. 2019/08.42: Nødbehandlere + ambulance/lægebil: Hjælp til en adresse på Østergade 6580 Vamdrup: Årsag: Akut sygdom.

112-alarm
Vamdrup: 06. 05. 2019 kl. 10.48: Nødbehandlere + ambulance/lægebil: Hjælp til en adresse på Tyrings Ager 6580 Vamdrup.

112 alarm
Vamdrup: 01. 05. 2019: Nødbehandlere + ambulance/lægebil: Hjælp til en adresse på Østergade i Vamdrup midtby.

Vamdrup: 30- 04. 2019/ kl. 20.11: Nødbehandlere, ambulance/lægebil: Med hjælp en adresse på Havegade, 6580 Vamdrup.

ABA-alarm
Lunderskov: 26. 04. 2019 kl. 14.57: Trekant Brand st. Lunderskov: ABA-alarm: Dykon, Kongsbjerg: Blind alarm/fejltryk.

Vamdrup: Lige nu 24. 04.j 2019 kl. 16.42 er der udrykninger med nødbehandlere og ambulance/lægebil på vej med hjælp til en adresse på Lindely, 6580 Vamdrup. Giv venligst plads i trafikken.

112 alarm
23.04.2019 kl.15.28: Trekant Brand st. Vamdrup: Færdsselsuheld med fastklemte og fare brand i bil. Vestergade 19, 6580 Vamdrup. Nødbehandlere og ambulance Responce: Nærmeste ambulance/lægebil.
Melding: Bil kørte ind l lygtepæl og væltet om siden siden. Kvindelige fører fastklemt.*

Bilen endte på siden
Nu gik det heldigvis ikke så galt som alarmen lød på. Føreren af bilen - en kvinde - slap i følge Sydøstjyllands Politi stort set uskadt fra uheldet, men blev dog for en sikkerheds skyld kørt til tjek på sygehuset, skriver Kolding Netavis.I forbindelse med uheldet, lugtede det af benzin, som var løbet ud fra bilen. Trekantbrand - station Vamdrup - fik inddæmmet benzinen, og fik også føreren frigjort fra bilen. I følge Sydøstjyllands Politi løb der noget benzin i ned et kloakafløb i Vestergade. Miljøvagten blev tilkaldt for at inspicere stedet. En del af Vestergade var spærret i forbindelse med uheldet.

Assistance udklad

23. 04. 2019 kl. 12.25: Trekant Brand st. Lunderskov: Assistance til st. Egtved med tankvogn: Ild  i rækkehus/villa.

 

 ____________________________________________________________________

 

 

Håber på held på den anden side

SEBRO PRESS/20. 05. 2019/12.00
Af journalist (DJ) Svend Erik Matthias-Brodersen

VAMDRUP: Så er gravemaskinerne gået i gang med forberedelserne til en ny byggemodning nord for Hvidkærgårdsvej i Bastrup ved Vamdrup, skriver Poul Erik Jensen, byrådsmedlem (S) i Kolding på facebook.

Og med dette initiativ - som vi godt kan kalde for ekspresudstykning - håber kommunen åbentbart på bedre held med salg end på anden side af vejen, hvor der indtil nu kun er bygget få huse i udstykning i en større med plads til i omegnen af 80 byggerunde. Så nogen stor succes kan man vel næppe sige udstykningen ved Hvidkærgårdsvej indtil nu har været.

Poul Erik Jensen skriver videre: "Byggemodningen forventes på nuværende tidspunkt at komme til at omfatte 41 parcelhusgrunde. Men i første omgang skal der laves arkæologiske forundersøgelser, og et eksisterende dræn på ejendommen skal kortlægges".

Poul Erik Jensen fremhæver de nye byggegrundes beliggenhed i en smuk natur ned mod Kongeåen.

Købet af arealerne  syd og nord for Hvidkærgårdsvej var i øvrigt en af de aller sidste handlinger, Vamdrup Kommune foretog sig som selvtænding kommune, før sammenlægningen med Kolding Kommune fra 1. janauar 2007. Pris 5 millioner kroner blev den gang nævnt.

Om det var et klogt køb eller ikke, ja det diskuteres stadig indimellem lokalt i byen og på egnen.

________________________________________________________________________

Bredside fra Dohrmann
til DF-toppen


SEBRO PRESS 19. 05. 2019/ 20.00
Af journalist (DJ) Sv. Erik Matthias-Broderswn

VAMDRUP: Den snart forhenværende politiker Jørn Dohrmann, Drenderup, ved Vamdrup retter her på falderebet en hård bredside mod partitoppen i DF. Det gør han på Danmarks Radio's hjemmeside i dag lørdag 19. 05. 2019: 

  Han synes, at årsagen til partiets nedtur ved et kommende skyldes, at både Venstre og Socialdemokratiet har været langt bedre til at kommunikere deres sejre til vælgerne.

- Venstre har været gode til at sige, at de fører en stram udlændingepolitik. Og Socialdemokratiet har været gode til at tale pension og sætte en alder på. Folk har svært ved at forstå vores udmeldinger.

- Det, der er gået galt, er, at vi er blevet overhalet indenom og udenom. De andre har lagt 10 til 20 procent oven i retorikken, siger Dohrmann.

 Som tidligere omtalt i Netavisen genopstiller den markante DF-politiker og stemmesluger ikke til den kommende valg til Europarlarmentet og forlader samtidig helt politik efter 18 år som af DF's absolutte markante skikkelser.

Læs hele historien. Link:

dr.dk

Fra Koldinghus til Vamdrup

NETAVISEN SEBRO PRESS/16. 05. 2019/ 20.15
Af journalist (DJ) Svend Erik Matthias-Brodersen

VAMDRUP: Kongeåmuseet i Vamdrup overtager i år værtsskabet fra Koldinghus, når der lørdag den 15. juni holdes flagdag her til lands – eller også kaldet Valdemarsdag.

 
  Dagen i Vamdrup fejres i den nu lukkede Fakta-butik på Nørregade, der ligger som nabo til museet. Og netop i år er der noget særligt ved flagdagen. Det er nemlig præcis 800 år siden Dannebrog – ifølge legenden - faldt ned fra himlen ved det berømte slag i Estland.
 
Og helt traditionelt - som kendes fra Koldinghus - vil det også foregår i Vamdrup, hvor lokalafdelingen af Danmarks Samfundet uddeler dannebrogsflag til foreninger, spejdere og organisationer, som har fået deres ansøgning om et flag bevilget.
 
I forbindelse med arrangementet bliver der musik i gaderne, gamle foreningsfaner bliver udstillet, der kan høres et foredrag om dannebrogs historie, og der bliver underholdning med sang og musik i fakta-bygningen, lyder det fra folkene på Kongeåmuseet.

  Festlighederne i Vamdrup starter klokken 13.30 og slutter klokken 17.
                                                                                                                            sebro
____________________________________________________________________________

Billedtekst: 
DSB tavlen ved Lunderskov station viser stadig busrutetider fra Odense.

Viser stadig bustider fra Odense


Af journalist (DJ) Svend Erik Matthias-Brodersen
Netavisen + Lunderskov Folkeblad

LUNDERSKOV: I sidste uge kunne vi fortæller at en ny informationstavle, der er sat op ved Lunderskov Banegård og busholdplads viste bustider fra Odense i stedet for som forventet tog-og bustider til og fra Lunderskov – og det gør tavlen stadig!

  Vi gjorde mandag formiddag DSB opmærksom på problemet via telefonen, og mandag eftermiddag kom følgende svar:

 - Vi kan ikke rigtigt forstå problemet. For inde fra kan vi ikke se, at der skulle være noget galt med tavlen i Lunderskov. Men da vi jo må tro på, hvad der er observeret lokalt i Lunderskov, har vi besluttet at sende tekniker ud på stedet for at se, hvad der eventuelt kan være galt.

 Svaret kom fra en medarbejder hos DSB’s pressevagt, da vi spurgte, om det bare skulle være sådan, eller om det var en fejl, at skiltet viser bustider fra Odense banegård og ikke, som forventet noget om rutetider for tog og busser til og fra Lunderskov.

  Medarbejderen i pressevagten kunne ikke svare på spørgsmålet om, hvornår teknikeren får set på problemet. Her lød svaret således:

 - Det ved jeg ikke helt præcist, nu har teknikeren, som dækker området fået besked, men da han dækker et meget stort område i Jylland, kan der måske godt gå lidt tid endnu, inden han når til Lunderskov, lød det altså fra DSB’s hovedkvarter i København.

______________________________________________________

 

Byens to bilvaskere
tilbyder gratis vask

SEBRO PRESS/15. 05. 2019/ 22.00

VAMDRUP: Byens to bilvaskere tilbyder fredag den 24. maj, at vaske din bil gratis. Det er hos vaskehallen ved tankstationen F 24 i Jernbanegade og ved Bonus på Fabriksvej. Det sker under mottoet: "Spar på bilvasken hjemme på vejen og hjælp miljøet".
 

  Det er en historie, som de to indehavere af vaskehallerne, Erik Jacobsen og Ernst Korff, er gået til JV.dk med. Det sker med budskabet om, at skulle være bedre for vandmiljøet at vælge vaskehallen i stedet for selv at vaske bilen hjemme i indkørslen.

  Du kan vaske bilen gratis på dagen, fredag 24. maj, i tidsrummet 10 -16, og benytter du dig af tilbuddet, kan du måske møde miljøtekniker Sten Frandsen fra Kolding Kommune, som vil fortælle om uheldige konsekvenser, det kan få for vandmiljøert ved at vaske bilen hjemme.
                                                                                                                                                                                                                                        sebro
________________________________________________________________________________

 

Lige nu ligner det alt muligt andet end forskønnelse på Storegade i Lunderskov. Men som det siges – det kan være skidt, før det bliver godt. Billedet viser kloakeringsarbejdet, som er i fuld gang på gaden. Forskønnelsen skulle følge lige efter.

(Foto: Svend Erik Matthias-Brodersen, Netavisen).

Billedtekst (th.)

Steen Sparvath – formand for lokalrådet i Lunderskov.

Dyrere forskønnelse 
får ikke konsekvenser


 Af Journalist (DJ) Svend Erik Matthias-Brodersen
Netavisen + Lunderskov Folkeblad.

 LUNDERSKOV: Borgerne i Lunderskov kan godt glæde sig. Den planlagte forskønnelse på Storegade – byens hovedgade - gennemføres helt som planlagt. Også selv om det bliver væsentligt dyrere, end de fem millioner kroner kommunens egne folk havde beregnet udgiften til. 

 De seneste tal lyder på 6,2 millioner kroner. Men det får ikke konsekvenser for projektet. Det bliver, efter de oplysninger aviser har, alligevel gennemført helt som planlagt. Det nye større beløb har set dagens lys efter, at projektet har vært ude i licitation.

   Steen Sparvath, formand for Lunderskov Lokalråd, fortæller, efter forhandlinger med kommunen, dækkes de 900.000 kroner af det manglende beløb på 1,2 millioner ind af ubrugte midler fra kontoen til brug for realiseringen såkaldte af den borgerplan - eller helhedsplan – for Lunderskov. Penge, som i forvejen er øremærket udelukkende til brug for løbende udvikling af Lunderskov by.

   - Restbeløbet på 300.000 kroner, der mangler op til de 6,2 millioner, har forvaltningen for Vej og Park lovet selv at finde på forvaltningens eget driftsbudget for 2019, og det kan vi naturligvis være meget tilfredse med, siger Steen Sparvath.

 Han fortæller også, at kontoen ”borgerplan” for Lunderskov tilskrives med ca. en million kroner årligt. Planen blev besluttet i 2016, og frem til i dag er der faktisk kun brugt i omegnen af 600.000 kroner, og det er til etableringen af stiprojektet omkring Dollerup Sø.

- Derfor er der stadig penge tilbage på kontoen, og vi synes i lokalrådet, det er helt på sin plads at bruge nogle af dem på gennemførelsen af den planlagte forskønnelse på Storegade, siger Steen Sparvath.

 Og han føjer til, at han glæder til, at arbejdet med forskønnelsen på Storegade nu snart kan komme i gang.

 Som tidligere omtalt her i avisen er det meningen, at forskønnelsen på Storegade skal gennemføres løbende i kølvandet af det omfattende kloakeringsprojekt, som forsyningsselskabet Blue Kolding på vegne af Kolding Kommune i øjeblikket er fuld gang med.

 Et projekt, hvor formålet er at skille spildevandet fra overfladevandet gennem to separate afløbssystemer.
_________________________________________________________

 

 

Fare for aflysning af
oktoberfest i maj

Netavisen SEBRO PRESS/ 11. maj 2019/19.45 

VAMDRUP: Den 25. maj er der lagt til fest i Vamdrup Partyland. Eller skulle være det!  Der er nemlig fare for aflysning af hele molevitten. Der ind til nu kun solgt et par billetter. Og det er til trods for, at der brugt 30.000 kroner på markedsføring, fortæller arrangøren til JV.dk.
 Der er ellers lagt op til en vaskeægte oktober fest med store fadøl, lige så store wienerschnitzel og fuld tyrolermusik med 250 feststemte mennesker i dirndl og lederhosen,  fortæller Daniel Carstensen, som er en af kræfterne bag det store og ambitiøse program, som måske nu slet ikke bliver til noget:
- Jeg forstår det ikke, det er dæleme svært at få stablet noget på benene. Vi har sat store skilte op og annonceret, men jeg ved snart ikke, hvad jeg mere skal gøre. Det er meget ærgerligt, siger Daniel Carstensen.

Læs hele historien på JV.dk
Link:
JV.dk

____________________________________________ 

Holder årsmøde i kino

SEBRO PRESS/INDLÆG/09.05.2019/09.10

 

Vi har modtaget
følgende indlæg
fra Vamdrup Byforum

 VAMDRUP/INDLÆG: Vamdrup Byforum holder den 21. maj årsmøde. Vi håber I vil deltage i dette spændende møde og hører om hvad der er sket i det sidste års tid – og hvad vi arbejder med i fremtiden.

   Byforums formål er at medvirke til udviklingen af det lokale samarbejde og sammenhold, Byforum skal fremme lokalområdets udvikling samt varetage Vamdrups interesser og visioner i samarbejde med myndigheder og politikere. Og der er nok at tage fat på.

   Senest har Byforum været kraftig medvirkende til færdiggørelsen af vort Kinotorv. Vi har været inde over den nye legeplads. Byforum er med i arbejdet omkring Arena Syd. Og vi er selvfølgelig en vigtig spiller omkring ideerne omkring det gamle stadion – og belysningen i viadukten under jernbanen i Østergade. Derudover er der en lang række mindre projekter, som der også skal tages fat om.

   Ved årsmødet kan du være med til at vælge nye bestyrelsesmedlemmer.

 - Vi er samtidig glade for, at Borgmester Jørn Pedersen deltager i årsmødet – og kan komme med sin mening og kommentar omkring eventuel flytning af biblioteket, udviklingen af Vamdrup midtby og eventuel lokaliteter til byens unge, udtaler formand for Byforum, Helge Paulin.   

 Årsmøde afholdes i Vamdrup Kino og starter kl. 18.30.

 Vi glæder os til at se og møde jer.

 /Vamdrup Byforum

___________________________________________________________________________

Besparelser rammer
nu folkeskolerne

SEBRO PRESS/ 08. 05. 2019/ 09.15

KOMMUNEN: Så rammer Kolding Kommunes vaklende økonomi vores folkeskoler. På grund af budgetbesparelser - og faldende elevtal - er kommunen i gang med afskedigelser af ansatte på Koldings folkeskoler, mens andre skal flyttes til arbejde på andre skoler.

Lærere, pædagoger og pædagogmedhjælpere på folkeskolerne i Kolding lever usikkert i øjeblikket. Konstitueret skolechef Merete Lund Westergaard forklarer til JV, at antallet af afskedigelser drejer sig om 14 medarbejdere, mens antallet af omplaceringer andrager omtrent samme antal.
                                                                                                                               sebro
_____________________________________________________________________________

En moderne butik med
sund økonomi

Netavisen SEBRO PRESS + Lunderskov Folkeblad / 09. 05. 2019

LUNDERSKOV: SuperBrugsen på Iver Dahlsvej i Lunderskov fremtræder efter en omfattende renovering som en moderne og kundevenlig butik forankret godt i en sund økonomi.
 
  Der var generalforsamling forleden i SuperBrugsens medlemsvalgte butiksbestyrelse. Og her fremgik det både i formanden, Martin Poulsens beretning fra bestyrelsen og fra brugsens uddeler, Michael Eversen, som gennemgik regnskabet, at det går godt for SuperBrugsen, og at fremtiden kan roligt ses i møde.
  Under punktet valg til bestyrelsen måtte der afstemning til. Der var tre navne på listen, men der skulle kun bruges to
 De to af kandidaterne var i forvejen medlem af bestyrelsen. Og de blev begge genvalgt. Det var Niels Birger Petersen og Thomas Enevoldsen.
 Generalforsamlingen sluttede med smørrebrød, lidt at drikke til alle og med bankospil, Og så vankede der også en lille gave til alle. Som var mødt frem.
Læs mere om Super Brugsen i det kommende nummer af Lunderskvo Folkeblad.
________________________________________________________________________________
                                                                                                                                      sebro
_________________________________________________________________________________

Lokalbladet ude med
maj nummeret

Netavisen SEBRO PRESS/ 08. 05. 2019/09.05

ØDIS: Lokalbladet i Ødis er på gaden – eller på vej  - med maj nummeret.
Du kan læse under følgende stikord:
Nyt fra Lokalrådet. Gåtur i Drenderup Skov. Velkomment til Ødis Sogn. Gåtur i Drenderup Skov.
Nyt fra Ødis Skole. Generalforsamling i vandværket. Ekstra gen. i forsamlingshuset. 24 timer i sovepose. Ulve i Drenderup Skov. Hvilken Vej? Kirkesider. Ladies Nights. Gymnastiktræner. Smuk landsbydag. Hvad er det? og Lottotal.
Bladet omdelses til alle hustande i området af frivillige.
______________________________________________________________________________ 

Billedtekst:

Det er omtrent her - på Tankedalsvej ved Møllevang - der skal placeres en større pumpestation. (Foto: Svend Erik Matthias-Brodersen, Netavisen)

Kæmpe gasledning
giver bekymringer


Af journalist (DJ) Svend Erik Matthias-Brodersen
Netavisen SEBRO PRESS/Lunderskov Folkeblad


LUNDERSKOV: Der er bekymringer fra mange sider over de konsekvenser nedgravingen af den meget omtalte kæmpe gasledning, Baltic Pipe, kan få. Og det er ikke alene her på egnen, der er bekymringer. Det er langs hele ruten fra Nordsøen til Bornholm.

  Miljøstyrelsen har modtaget 150 høringsvar i sagen, skiver JydskeVestkysten, der har fået aktindsigt. Og det er ikke kun landmænd, der er bekymrede. Der er også indsigelser fra både Banedanmark, kirker, kommuner og private.

Lokal linjeføring 
Her i lokalområdet kommer ledningen, som tidligere omtalt  fra nord ned langs den østlige kant af Gesten Skov, vest om Jordrup og videre mod syd. Krydser E 20 umiddelbart øst for tilslutnings rundkørslerne af Rute 469 (Grindstedvejen), krydser derefter mod syd krydser Rute 32 og videre mod syd øst lige før Rute 469, krydser jernbanen og går dermed øst om Lunderskov by. Fortsætter vest om Gelballe og videre mod sydøst - tilsyneladende gennem den sydvestlige del af Gelballe Skov - til et punkt ved Møllevang ved Hylkedalsvej.

 Her skal der ifølge planen placeres en eller anden form for samle/pumpestation, før ledningen føres videre mod sydøst, forbi Vonsild og Sdr. Stenderup ud til Lillebælt, for derefter at fortsætte over Fyn for her i landet at ende på Bornholm.

 Citat fra JV:
Overordnet er jeg imod Baltic Pipe. Sådan lyder det igen og igen i forskellige variationer i mange af de i cirka 150 høringssvar, som Miljøstyrelsen har modtaget. Fra 15. februar til 12. april har borgere, virksomheder, organisationer og myndigheder haft mulighed for at komme med deres input i forbindelse med, at den 950 kilometer lange gasledning skal graves ned på tværs af Danmark”,

  Selve linjeføringen er der nok ikke så meget at røre ved. Den er statsligt bestemt. Nogle steder hist og her er der dog håb om, at der kan ændres lidt. I sær der hvor nedgravningen kan virke ekstra generende.
 

Bredt bælte
Det er erhvervsministeren der overordnet skal udstede. gravetilladelsen. Gasledningen skal sende gas fra norske gasfelter i Nordsøen til Polen. 178 ejendomme i Kolding, Vejen og Varde Kommuner påvirkes af projektet. Jordejere og landmænd er tvunget til at lægge jord til, og det har vakt både vrede og frustration. Af blandt andet sikkerhedsmæssige hensyn er der tale om et ret stort bælte i landskabet, der bliver berørt. Det fremgår af høringssvarene, at mange føler sig løbet over ende og overhørt.

--------------------------

 

Gjorde store øjne!


Af journalist (DJ) Svend Erik Matthias-Brodersen
Netavisen + Lunderskov Folkeblad

LUNDERSKOV: Holger Cordtz fra Kolding gjorde store øjne, da han forleden skulle orientere sig om, hvordan han bedst og hurtigst kunne komme fra Lunderskov til Kolding med bus eller tog.

 Han forventede nemlig, at få orienteringen på en ny opsat elektronisk informationstavle, der står ved nordenden af stationsbygningen ved busholdepladsen i Lunderskov, men sådan gik det ikke.

 For der stod der ikke, som han forventede noget om, hvornår der ankommer og afgår tog eller busser fra Lunderskov. Derimod kunne han til sin store overraskelse og forundring læse informationer om, hvornår busserne kører fra Odense Banegård til Universitetet, Havnen, Seden,Fraugde med videre og til andre lokale destinationer omkring Odense. Men det kunne han jo i sagens natur intet bruge til.
 

Og da avisen ved selvsyn ville konstatere, om Holger Cordtz beretning nu også kunne passe, kunne vi blot konstatere, at han havde set rigtigt. En tavle med elekronisk skiftende bustider gældende for Odense Banegård var der at se, og men intet om tog- og bustider for Lunderskov!!
 

Og det er nok ikke kun Holger Cordtz, der har gjort store øjne og har undret sig. Skiltet har efter det oplyste vist samme tekst hen over en tid. For da vi var der, passerede en dame forbi med bemærkningen: ”Ja, det så jeg også forleden, men det jo bare en af mange fejl der opleves overalt i tiden”, lød det inden hun skyndte sig videre hen til sin bil!
 Holger Cordtz stiller helt forståeligt spørgsmålet:
 

- Hvad skal jeg bruge disse informationer fra Odense til? Vi har forsøgt at lade spørgsmålet går videre til DSB, men det lykkedes ikke at få en kommentar fra DSB inden deadline for denne udgave af avisen.
_______________________________________________

 

 Kolding Netavis

Nyhedsbrev
06. 05. 2019

 

 

 

 

 

Kolding Netavis.dk

__________________________________________________________________________

På kortet vises, hvor den nye kæmpe gasledning skal graves ned. Som det ses, så er det et ret bredt bælte i landskabet, der berøres. (Illustration: Energinet.)

KORT FORTALT...
Indbrud 
VAMDRUP: Der har natten til søndag været indbrud hos Tonnesen Herretøj på Østergade i Vamdrup. En butiksrude er slået i stykker, og en tyv har taget, hvad der kunne nås. Indehaveren Per Tonnesen skriver på Facebook, at forretningen vil være klar igen til at modtage fra klokken 10, mandag.

Infomation
VAMDRUP: Byforum i Vamdrup arbejder stadig hen mod at få en informationsstander sat op i bymidten. Projektet skal udføres med midler fra den kommunale Centerbypulje. På et kort på standeren skal stier og seværdige steder rundt om byen markeres til gavn som information for udenbys besøgende. 

Varme hveder
VAMDRUP: Brugerrådet ved Aktivitetscenter Lindely serverer dagen før St. Bededag, torsdag, den 16. maj 2019 kl. 14.00-16.00 varme hveder på centret. Pris er 35 kroner for kaffe og hveder. Underholdning ved "Spilop". Alle er velkomne, fortæller Elin Karlsson, fra Lindely.

______________________________________________________________________________

 

Endnu en bilist snuppet uden kørekort

Netavisen SEBRO PRESS/ 04. 05. 2019/13.30

VAMDRUP: Lokalpolitiet i Vamdrup/Lunderskov er fortsat ude med snøren for at fange bilister, som kører bil uden kørekort. Onsdag eftermiddag kl.13.20 bed der endnu en af slagsen på "krogen".
  Det skete, i følge politorapporten fra Sydøstjyllands Politi, mens den kørekortløse billist kørte på Industrivej i Vamdrup. Det var en 38-årige mand fra lokalområdet, der bed på.
 Forleden kunne vi fortæller, at lokalpolitiet også havde spottet bilister uden kørekort på p-pladserne ved ABC lavpris på Sydbanegade,ved SuperBrugsen på Nørregade og på Vestergade ligeledes i Vamdrup.
sebro 
_______________________________________________________________________________

 

Frihedskæmpere til venstre og tyske soldater til høje den 4. maj 1945 om aftenen på Østergade i Vamdrup. (Arkivfoto: Svend Erik Matthias-Brodersen

Dramatik og spænding
4. maj i Vamdrups gader

SEBRO PRESS/ 04. 05. 2019/13.00
Af journalist (DJ) Svend Erik Matthias-Brodersen

Kilde: Dels fra egne erindringer:

VAMDRUP: 4. maj 1945. Den aften, der ved 20.30-tiden, blev meddelt over engelsk radio, at tyskerne havde kapituleret i Danmark med ikrafttræden fra næste morgen kl. 8, udviklede sig ret dramatisk i Vamdrups gader.
  Det var nemlig sådan, at sådan at rygtet om, at freden var lige om hjørnet, må have nået områdets og byens frihedskæmpere lidt tidligere - eller også har de været udsædvanlige hurtige på benene. For en større gruppe af dem - både dem der var ”gået under jorden” af frygt for at blive arresteret af Gestapo og dem, som var blevet synlige på overfladen - var pludselig forsamlet inde i gården hos daværende Vamdrup Korn- og Foderstofforretning – nu Trim - i Østergade.
  Spændingen og dramatikken opstod, fordi frihedskæmperne ikke kunne vente med at fejre deres sejr til næste morgen. Og på tidspunktet befandt der sig også et par kompagnier tyske soldater sig i byen. Blandt andet til bevogtning af den vigtige jernbanestrækning gennem byen. Og den øverstbefalende for dem ville åbenbart ikke acceptere kapitulationen, før det officielle tidspunkt, den 5. maj kl 8.
 På et tidspunkt hen på aftenen valgte frihedskæmperne at vise sig i gaderne. Men samtidig beordrede den tyske kommandant sine soldater ud på patrulje - for at holde ro og orden. Det betød, at frihedskæmpere med skarpladte våben mødte tyske soldater også med skarpladte våben i gaderne.
   Men heldigvis kom det ikke til skud udvekslingerne - eller andre former for sammenstød. Begge parter bevarede roen og nøjedes med at skæve, når de passerede tæt forbi hinanden i gaderne.

___________________________________

  

 

 

 

Coop lager lukker i Vejen
- byen mister 137 job

 SEBRO PRESS/ 02-05. 2019/17.15

 VEJEN: Coop lukker sit store centrallager i Vejen.  Nu flyttes det hele til Odense. Lageret har ligget i Vejen siden en gang midt 1950'erne. Flytningen og lukningen er berammet er berammet til 1. oktober meddeler Coop.

  Fra lageret er der distribution af dagligvarer til fakta, Kvickly, SuperBrugsen og Dagli´Brugsen i Sønderjylland, Midtjylland og Fyn. Det skal fremover ske fra Odense. Og det vil medfgøre forøget lastbiltrafik på den i forvejen belastede E20 over vestfyn.

 - Vi har et supermoderne og højteknologisk distributionscenter center i Odense, hvor vi har mere kapacitet, end vi udnytter i dag. Derfor vil det være væsentligt mere økonomisk fornuftigt at distribuere varerne derfra fremover, lyder det fra Coop.

   Lukningen i Vejen betyder, at 137 arbejdspladser flyttes fra byen. 94 medarbejdere er tilbudt job i Odense. De resterende er ledere eller er i administrationen. De vil ikke blive tilbudt et nyt job, da der ikke har ledige relevante stillinger til dem, lyder det fa Coop. 

   Og så tilbyder koncernen en bnus til dem der vælger at blive på lageret i Vejen til den bitre ende.
                                                                                                                                  sebro

 

 ________________________________________________________________________

 

 _________________________________________________________________________

Stort trykkeri trues med lukning

SEBRO PRESS/ 01- 05. 2019/18.30
Kilde: JV

KOLDING: Jysk Fynske Medier planlægger at lukke trykkeriet i Vonsild ved Kolding. Koncernen har fået et tilbud fra ekstern partner, der giver en besparelse på et mindre tocifret millionbeløb. I første omgang forhandles der om at finde samme gevinst internt.
 

Antallet af trykte avissider skrumper fortsat, og derfor planlægger Jysk Fynske Medier at lukke trykkeriet i Vonsild ved Kolding. Sker det står cirka 40 fastansatte, blandt andre trykkere og pakkere, til at miste arbejdet på trykkeriet.

  Trykkeriet i Vonsild trykker blandt andet  medier på egnen JydskeVestkysten, Kolding Ugevis, Christianfeld Avis/Lunderskov Folkeblad. En af årsagerne til den truende lukning er, at der kræves en del ny investeringer på trykkeriet i Vonsild.

 Læs hele artiklen på JV.dk
Link:

JV.dk

 

 

Boligforening står
økonomisk godt rustet

Af journalist (DJ) Svend Erik Matthias-Brodersen, Netavisen SEBRO PRESS

 LUNDERSKOV: Den almene boligsektor i Danmark skal frem mod 2020 samlet reducere udgifterne med 1,5 mia. kroner, og det skal ske gennem en mere effektiv drift. Det har regeringen og DF bestemt.  

 Men i Lunderskov Boligforening ryster man af den grund ikke på hænderne. For heldigvis har foreningen i mange år ført en politik, hvor bestyrelsen har sat god økonomi i højsæde. Det er sket gennem effektiv administration og effektiv drift af foreningens boliger
  Det fortalte foreningens formand, Inga Holm, i beretningen på foreningens generalforsamling, som er afviklet i caféen på Kongsbjerghjemmet.
 

- Den førte økonomiske kurs er til fordel for beboernes økonomi, så bestyrelsen ser fortrøstningsfuld på fremtiden, føjede hun til.

  Inga Holm fremhæver fordelen ved at foreningens administrator, Bovia, er blevet udvidet med flere boligforeninger, hvilket medfører, at Bovia på fællesmøder kan orientere alle tilsluttede foreninger om, hvad der rører sig på området.

  - Det kan fx være nye udgiftskrævende udspil fra regeringen, visioner for Bovia og boligorganisationerne - eller andet relevant. Og som lille boligforening er det rart at møde andre, som står i den samme situation som os, og som vi så kan udveksle erfaringer med, fortæller Inga Holm.

  Og så fortæller hun også, at bestyrelsen i boligforeningen fortsat arbejder på at få opbygget egenkapitalen i hovedforeningen, men et fremtidigt mål, om på et tidspunkt at købe sig ind i Bovia.

___________________________________________________

 

 Ungeliv: Super ungemøde i Vamdrup

Ole Alsted, byrådsmedlem (V) og formand Lokaldemokratiudvalget, Viuf Stationsvej, Viuf,
 skriver:
 

Så har vi netop afholdt endnu et godt borgermøde, denne gang i Vamdrup omkring det gode ungeliv. Efter et læserbrev, hvor en forælder udtrykte bekymring og ønske om udvikling af området, ja så blev der etableret et borgermøde, hvor der kom omkring 75-80 fremmødte, heraf de fleste unge mennesker fra området.
  Stor ros til alle jer, der kom og på meget positiv måde var med til at komme med input til forbedringer. Særdeles stor ros til ungdomsskolen for at facilitere processen, og få planlagt alt det praktiske.
  Nu er opgaven at få samlet de mange input sammen og få prioriteret indsatsene, så derfor er der lovet et opfølgningsmøde inden længe. Der fremkom rigtig mange gode ideer til, hvordan alle kan bakke op om det gode ungeliv og en super oplevelse, at det var børn/unge, der fremlagde de gode ideer for så mange mennesker – fremtiden tegner lys for Vamdrup.
  Lokaldemokratiudvalget er sat i verden for at hjælpe med at sikre borgerinddragelse samt være med til at udvikle vores mange gode samfund, vi har rundt omkring i Kolding Kommune. Senest har vi været i gang i Christiansfeld, hvor løsningen på en udfordring der blev opsætning af en mobil container til de unge, der selv har været med til at indrette den med genbrugsmøbler, samt selv holder ansvar med det hele.
  Nu glæder vi os bare til næste gang, vi skal være med til at sætte en positiv dagsorden sammen med andre aktører – for alt hvad vi gør er i samarbejde med andre.
______________________________________________________________________________

Fra virksomhedskonferencen på Nowenco ( Privatfoto)

Stor rummelighed i 

private virksomheder

Af journalist Svend Erik Matthias-Brodersen
SEBRO PRESS 30. 04. 2019 14.45

ERHVRV: Der er stor rummelighed i mange af de private virksomheder. Det kom frem på en virksomhedskonference i dag på virksomheden Nowenco i Kolding. Det giver håb for mange, der i dag står uden for arbejdsmarkedet.
 
  - Det kan lade sig gøre at blive sluset ind på arbejdsmarkedet i et småjob. Og hvis det går godt, kan det måske øges til et job til 20 timer om ugen - og for nogens vedkommende ender det i fuldtidsjob, skriver Poul Erik Jensen (S) Vamdrup, formand for Aebejdsmarkedesudvalget i Kolding Kommune efter sin deltagelse i konferencen.
   
  Han påpeger endvidere, at der er også eksempler på personer, der har gennemført en faglig uddannelse - ved at benytte sig af de muligheder der er i at blive voksenlærling.

  - Vi har højkonjunktur i Danmark. Derfor er det nu, vi har muligheden for at få mange flere med på vognen, hvor man bliver selvforsørgende, får øget selvværd og får en større bekendtskabskreds, lyder det fra Poul Erik Jensen.

  Og han gør opmærksom på, at det er en win-win situation for den enkelte og for virksomhederne. Og dermed for vores fælles samfund.

Billedet til højre: Poul Erik Jensen.
______________________________________________________________________________

 

Flertal af borgere
vil beholde Kolding Havn

SEBRO PRESS/ 26.04. 2019/ 09.15

KOLDING: Politikerne i Kolding er i modvind med deres meget omdiskuterede og tillukkede beslutning om at nedlægge Kolding Havn, og erstatte området med boliger. Vinden kommer fra et flertal af borgere, og det afsløres i en netop foretaget meningsmåling fra Epinion.

  Men det får ikke i følge TV SYD ikke borgmester Jørgen Pedersen (V) til at ryste på hånden. Tvætimod. Han benytter i stedet for lejligheden til at kritisere målingen.
  Målingen kommer i forlængelse af en række indsigelser fra lokale borgere, byens erhvervsliv og en række organisationer, blandt andet Landbrug & Fødevarer og Dansk Industri, hvoraf sidstnævnte har indbragt sagen for Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.
  Trods borgmesterens rolige tilgang til målingen, håber gruppen "Bevar Kolding Havn", at den kan skabe grobund for en konstruktiv dialog med kommunen om havnens fremtid.
Læs hele historien på TV SYD, dk

_________________________________________________________________________

Pistolen var lovlig

SEBRO PRESS/ 25.04. 2019/22.00

POLITI/KOLDING: Torsdag aften modtog Sydøstjyllands Politi en anmeldelse om, at en mand gik rundt med en pistol omkring Fredensgade i Kolding. Politiet troppede derfor talstærkt op i området, fortæller vagtchef Jørn Bystrup til JV.
Ved anholdelse viste sig, at den ene af fire anholdte unge mænd havde været i besiddelse af en hardball pistol, som det ikke er ulovligt at være i besiddelse af, når man er over 18 år. Manden var 19 år.
 Politiet har dog sigtet den 19-årige mand, der bor i Kolding, for at skabe utryghed. Han kan derfor se frem til en bøde.
Alle fire anholdte blev igen løsladt torsdag aften, skriver JV.

sebro

Michelin stjerne
til Koldinghus

Netavisen SEBRO PRESS/25.04. 2019/12.02
 

KULTUR/KOLDING: Det var en overrasket Nanna Ebert fra Koldinghus, der i påsken scrollede igennem sit Facebook-feed.
- Jeg kunne se at Moesgaard havde fået tre Michelin-stjerner, og egentlig vidste jeg ikke, at der blev uddelt Michelin-stjerner til attraktioner, siger Nanna Ebert, der er kommunikationschef ved Koldinghus til TV SYD. dk.
 Jeg var meget overrasket. Det er jo som at komme i en helt anden liga, når man tænker på, hvordan restauranter kæmper for at få deres.
  Nanna fulgte linket og pludselig stod der, at Koldinghus også var blevet hædret med en grøn Michelin-stjerne, som bliver uddelt til attraktioner.
  Én stjerne kunne det dog blive til for Koldinghus, og selvom man - Vi er selvfølgelig meget glade, men jeg kom også ret hurtigt til at tænke på, hvordan vi kan få en mere, fortæller museumsdirektør, Janus Møller Jensen.
På lørdag åbner Koldinghus udstillingen Prinsesse af tiden, der markerer Prinsesse Benediktes 75-års fødselsdag.
  Kunstmuseet Trapholt, ligeledes i Kolding, har også fået en stjerne i Michelins grønne guide. 

                                                                                                                               sebro
_____________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

Billedtekst: Daværende Lunderskov Kommunes borgmester, Holger Danske Skrydstrup, var bolig foreningens første formand. (Arkivfoto: Netavisen).

Boligforening fylder 60år

LUNDERSKOV:
Lørdag, den 11. maj er det 60 år siden, Lunderskov Boligforening havde stiftende generalforsamling.  Det fortæller formanden (mk) for foreningen, Inga Holm.

 Hun fortæller også, at foreningens første formand var daværende Lunderskov Kommunes borgmester Holger Danske Skrydstrup, og at den øvrige bestyrelse bestod af B.S. Thestrup, Søren Kjærsgård-Olsen, P. Madsen og J. Christiansen.
 - Dagen vil ikke blive særligt markeret, men vi opfordrer til, hvis medlemmerne har en flagstang, at de hejse flaget, og at man så på den måde kan være med til at markere dagen, lyder det fra Inga Holm her forud for jubilæet 11. maj.
                                                                                                                                   sebro
_____________________________________________ -------------------------------------------------

 

Det bliver her ved Lunderskov Hallen Kirkedag 2019 kommer til at foregå.

Kirkedag i nye klæder 

Tekst og foto: Journalist (DJ) Svend Erik Matthias-Brodersen
Netavisen SEBRO PRESS.

 SKANDERUP/LUNDERSKOV: Forberedelserne til en genoptagelse af de tidligere så populære kirkedage i Skanderup/Lunderskov er i fuld gang:
  - Vi har besluttet os for at puste nyt i en sådan kirkedag, og at dagen skal være søndag den 1. september, fortæller sognepræsten ved Skanderup Kirke, Martin Karkov Kobbersmed.
 Det med en kirkedag i sognet er ikke nogen ny opfindelse. Går man tilbage i tiden, ser man, at det faktisk handler det faktisk om gammel opfindelse der får nye klæder, som sognepræsten udtrykker det.
 De årlige kirkedage i sognet stoppede da daværende sognepræst Holger Haldrup, som var drivkraften, gik på pension. Det betød, at projektet skulle genfinde sig selv med nye folk i spidsen, fortæller præsten. nOg Skanderup Kirkesogn omfatter både Skanderup, Gelballe, Nagbøl og Lunderskov.
Martin Karkov Kobbersmed røber, at det særlige nye ved dagen er, at hele arrangementet - inklusive dagens gudstjeneste- flyttes fra kirkens matrikel til udelukkende at foregå i midten af Lunderskov, hvor de fleste af sognets indbyggere bor.
 Selv om det helt færdige program for Kirkedag 2019 endnu ikke helt er landet, så fortæller  Martin Karkov Kobbersmed allerede nu, at det der skal ske i byen bliver ved eller i Lunderskov Hallen og at der bliver tale en slags debatmøde.
 Den foreløbige arbejdstite er ”Hvad rager verden os”. Bag Kirkedag 2019 den 1. september står Skanderup Kirke og Menighedsrådet i samarbejde med Indre Mission, Y’s Mens Club og FDF-spejderne.

Billedtekst: 

Sognepræst Martin Karkov Kobbersmed,  Skanderup Kirke.

--------------------------------------------------------------------------  

 

Værtshus-ejer kåret som  ildsjæl

SEBRO PRESS/ 24. 04. 2019/13.30

KULTUR: Der var ingen på podiet fra "provinsen" da der tirsdag aften blev uddelt kulturpriser på Godset i Kolding. Alle vindere var fra Kolding.
 Det blev Vivi Andersen, ejeren af værtshuset Falderebet på Tøndervej i Kolding, som løb med prisen "Årets Ildsjæl". Hun modtog prisen for sit store engagement gennem 12 år med Tirsdagsoplæsninger på Falderebet under titlen "Værtshus-poesi". Hun blev fundet gennem en SMS- afstemning blandt publikum.
Det trak fulde huse, da Kulturudvalget i Kolding Kommune uddelte årets kulturpriser. 250 frivillige- og professionelle kulturfolk var mødt op til den festlige – og udsolgte - Kulturevent 2019, som foruden uddeling af priser også bød på blandt andet kulturmesse og underholdning med Mungo Park, Dr. Dorothea Teatret og Kolding Musikskole med flere.
 I alt belv der uddelt fire priser."Årets Kulturelle highfive" gik til Kolding Husflid. Kolding Husflid stod bag udstillingen ”Sy din By” på Kolding Bibliotek i 2018. Prisen "Årets kulturelle aftryk" gik til Dronning Dorothea Teatret for deres forestilling Koldinghus Live. Koldinghus Live var en forrygende jubilæumsforestilling, som var med til at markere 750-året for Kolding og Koldinghus. Aftenens sidste pris, "KulturKolding-prisen", gik til Kolding Musikskole for deres 50-års jubilæumskoncerter.
Billedtekst: Vivi Andersen (tv) modtager her prisen som "Årets ildsjæl". (Privatfoto)

sebro

___________________________________________________________________________

Kommunens økonomi under hårdt pres

Der blev i 2018 brugt
omkring 50 mio. kr.
mere end budgetteret

SEBRO PRESS/ 24. 04. 2019/09.00

KOMMUNEN/ØKONOMI: Det kommer nok ikke helt som den store overraskelse, at det halter alvorligt med økonomien i Kolding Kommune. Det afsløredes allerede ved budgetlægningen for 2019. Da manglede der bare 100 millioner for bare at få det til at løbe rundt. Nu foreligger regnskabet for 2018. Det viser, at den kommunale økonomi er under hårdt pres:

- Jeg er ikke pavestolt, erkender borgmester Jørn Pedersen over for JV i dag.

 Regnskabet, som nu er på vej gennem systemet til endelig godkendelse i byrådet, viser, i følge avisen, på flere områder var der sidste år slet ikke sat penge nok af til at betale de faktiske udgifter til især børn, ældre og socialt truede. Samtidig svinder det mærkbart i kassebeholdningen.
  Regnskabet cementerer også skeptikeres tidligere påstande, om at det står grueligt galt ti , og at der mangler overblik og styring. Fx har Poul Erik Jensen (S), Vamdrup, flere gange været ude med advarsler.
 Pengene fosser simpelthen ud af den kommunale kasse. Regnskabet for 2018 viser, at især på skoleområdet og socialområdet er der sket store overskridelser. Og samlet set er der brugt i omegnen af 50 millioner kroner mere hen over året, end der var afsat i budgetterne.

Læs også på JV dk.

Link: JV.dk

 ________________________________________________________________________

Flere gratis p-pladser

SEBRO PRESS
Kilde PM fra kommunen:

KOLDING: Fra 1. maj 2019 bliver der markant flere gratis parkeringspladser i Kolding midtby. Gratis parkering skal bidrage til at skabe mere liv og få flere til at besøge og handle i centrum.
Der bleiver 330 flere, hvor det nu bliver gratis at parkere i tre timer. Tilbage er 190 betalingspladserne, hvor prisen for parkering hæves fra 10 kr. til 15 kr. i timen.
”Mange borgere har efterspurgt gratis parkering i midtbyen, og i det hele taget er gratis parkering blevet et konkurrenceparameter i mange byer. Nu skaber vi flere hundrede gratis p-pladser i Kolding midtby i en forsøgsperiode frem til 2020, og det vil bidrage til at skabe mere liv og øget handel i centrum,” siger Jakob Ville, formand for Teknik- og Klimaudvalget.
De betalingspladser, hvor det nu bliver gratis at parkere i tre timer, er: Behrensvej (bag biblioteket),Riberdyb, Slotsalle/Sneglen, Slotssøen (forreste række),Ålegården (foran OK-klubben). Efter nyordninger er 1200 gratis parkeringspladser i midtbyen.
sebro
_____________________________________________________________________________

Der er i øjeblikket 51 villaer
på salgslisten i Lunderskov
 
Af journalist (DJ) Svend Erik Matthias-Brodersen
SEBRO PRESS 19. 04. 2919/ 22.40

Kilde: JV

LUNDERSKOV: Ifølge Boligsiden.dk i øjeblikket 51 villaer til salg i postnummer 6640 Lunderskov. Det samlede villasalg i Lunderskov har været 39 i løbet af de sidste 12 måneder.

Fem byggegrunde er udbudt til salg på det private marked. De øvrige er fra kommunale udsmykninger med den  store nye udstykning ved Dollerup Sø som alt dominerende. Her der i øjeblikket udbudt 19 grunde til salg i en samlet etapevis udstykning på 72 grunde.

Ejendomsmægler Tommy Deigaard  oplever fra Home i Kolding siger til JydskeVestkysten i en større artikel om udbuddet af byggerunde i Lunderskov, at han oplever  en stigende interesse for at bygge nyt:

 - Salget i første og anden etape af udstykningen ved Dollerup Sø er jo gået rigtig fint, og i løbet af det sidste år til halvandet er der generelt kommet mere aktivitet i centerbyerne, siger han til avisen.

 - Det skyldes især, at du kan få grundene billigere her end for eksempel i Dalby og Drejens, hvor grundpriserne ligger cirka en halv million kroner højere. Så du kommer længere for pengene ude i centerbyerne, du bor stadig tæt på Kolding, skoler og motorvej, siger Tommy Deigaard.

Han fremhæver, at kommunen har en helhedsplan for sin store udstykning, så dem, som køber grund ved Dollerup Sø, ved, hvad der skal ske i området om to eller 10 år. Det er det eneste rigtige at gøre, mener ejendomsmægleren videre.

Selvstændig ejendomsmægler i Lunderskov med tilknytning til Nybolig, Hans Thomsen, hilser også Dollerup Sø-udstykningen meget velkommen. Han er overhovedet ikke i tvivl om, at der vil være rift om byggegrundene:

- De første huse er jo allerede bygget. Det varer ikke længe, så er det solgt det hele. Mange koldingensere vil flytte hertil, fordi grundene er billigere end inde i Kolding, og de ligger hammergodt, siger han til JV.

 Hans Thomsen - der tidligere omtalt i Netavisen - er markedet med tre private, og mener ikke, at dominerende kommunale udstykning har synderlig betydning for salget på det private marked.
Læs hele historien i JV

Link:

JV.dk

Fejrede jubilæum i ny struktur

Af journalist (DJ) Svend Erik Matthias-Brodersen
SEBRO PRESS+ Lunderskov Folkeblad

LUNDERSKOV: En dag i 1998 kom rådet, som kontrollerede om de danske brandvæsner levede op til loven en smut forbi Lunderskov. Der blev arrangerede en uanmeldt prøve af kommunens daværende brandvæsen. Og det blev starten til, at Lunderskov fik sit eget lokale brandvæsen.
 
Det ”fingerede brandsted”, var det for længst forsvundne Lunderskov Tømmerhandel på hjørnet af Storegade og Drabæksallé.  På tidspunktet var Lunderskov selvstændig en kommune og havde aftale Falck om slukning af ildebrande. Ifølge loven måtte der kun gå ti minutter til hjælpen var fremme. Falck fra Kolding var imidlertid alt for længe om at nå frem. Der var dumpekarakter både til Falck og kommunen!
  Da ministeriet forlangte, at loven skulle overholdes- også i Lunderskov - var alle gode råd dyre.  Kommune valgte at lytte til daværende beredskabschef John Bejerholm.  Det lød: ” Opret jeres eget lokale brandvæsen. Og sådan blev det. Der blev uddannet brandmænd, anskaffet materiel og flyttet ind i lejede lokaler.  Og i starten af 1999 – altså for tyve år siden - var Lunderskov Brandvæsen klar til at rykke ud. Samtidig blev Falck sat på porten.  Senere blev den nuværende brandstation på Metalvej 2 bygget. Og det er hørt på ”vandrørene", nu kniber det ikke mere at frem med hjælpen til rette tid!
 Jubilæet blev markeret i lørdags en velbesøgt reception og åbent-hus på brandstationen på Metalvej.

Ny struktur
I dag er Lunderskov Brandvæsen en del af det fælleskommunale brandvæsen, TrekantBrand. Og det betyder nye tider for det lokale brandvæsen.
 En ny struktur for hele TrekantBrand er under implementering. På papiret er stationerne delt op i tre kategorier: Hovedstationer, lokalstationer og nærstationer. Her i området er Kolding hovedstation og Vamdrup og Vejen lokalstationer. Lunderskov får betegnelsen nærstation.
  Det betyder, at brandbilen i Lunderskov allerede skal forlade stationen, når der er en holdleder og tre brandmænd ombord. Formålet er, at hjælpen skal være hurtigt fremme i lokalområdet i håbet om, at ilden kan bekæmpes, inden når den når at udvikle sig. Lykkes det ikke, så er allerede, når alarmen lyder, forstærkning fra vej den hovedstation eller lokal station som ligger nærmest skadestedet.


==========================================================
 

Det kan koster millioner at blive sur

Af journalist (DJ) Svend Erik Matthias-Brodersen
Netavisen SEBRO PRESS/ 14- 04. 19.04


BYRÅDET: Det være dyrt at blive sur. Det må Kolding Byråd nu sande. Byrådets hurtige beslutning  om at fyre tre topchefer med øjeblikkelig varsel bliver en dyr affære.
 Først røg økonomichefen i Børne- og uddannelsesforvaltningen. Så røg direktøren i samme forvaltning. Og nu senest er skolechefen fyret.
 At byrådet blev så sur, at der blev grebet til fyringer, var fordi politikerne ikke mente, at de havde fået tilstrækkeligt med informationer fra embedsmændene (mk), og at de var forbigået i vigtige sager. Men noget de måske havde glemt var, at sådanne fyringer i utide, kan komme til at koste kassen!
  Og ganske rigtigt. Nu kræver de fyrede chefer gyldne håndtryk i form af fratrædelsesgodtgørelser og erstatninger i millionklassen.  Og nu viser det sig senest, ifølge JydskeVestkysten, at fyringen af skolechef, Lars Svensen, 46 år, også kan komme til at koste fuld tjenestemandspension til ham resten af hans levetid!
 Det politikerne i byrådet ikke var og er tilfredse med, og som lægger til grund for de tre fyrringer i utide, er der konstateredes overskridelser af budgetterne i Børn- og uddannelsesforvaltningen i omegnen af 30 millioner kroner- og påstået af politikerne helt uden deres viden. Penge, der var brugt ekstra primært til specialundervisningen.
 Og det handler om en overskridelse, der virkelig svider i den kommunale økonomi, som kun med nød og neppe kan hænge sammen med hjælp af omfattende besparelser - og en besluttet skatteforhøjelse, som træder i kraft fra 1. januar 2020.

Link: JV.dk

  ____________________________________________________________________________

 


Fint vejr!  - ja da, det havde vi også bestilt

 

Tekst og foto: Journalist Svend Erik Matthias-Brodersen
Netavisen SEBRO PRESS + Lunderskov Folkeblad

LUNDERSKOV: Fint vejr! – ja da, det har vi også bestilt. Sådan lød det fra en tilsyneladende tilfreds skoleleder Wilhelm Hallum fra Kongsbjergskolen, da vi løb på ham ved Drabæks Mølle midt under hans ihærdige forsøg på at ildne eleverne op til at spæne endnu en omgang rundt om Møllesøen.
 Og det med det fine vejr - ja det var ganske rigtigt optimistisk ”bestilt” af arrangørerne for et par uger siden. Og der må have været lyttet. For lige præcis i de omkring to timer opvarmningen og løbet afvikledes skinnede sol fra en skyfri himmel hen over Lunderskov for så umiddelbart efter arrangementet var lukket ned igen at forsvinde ind i mørke skyer af slud og regn.
 Det handler - som måske allerede er gættet - om det store løb, lørdag formiddag, til fordel for et multicenter, hvor omkring 500 elever og voksne fra Kongsbjergskolen deltog.
 Og skolederens indsats med at opildne var ikke så mærkelig. For hver omgang eleverne løb rundt om søen fik de en streg på armen, som efter løbet på blev omregnet til kroner og ører. Der var nemlig tale om et sponsorløb, bakket op af byens forretninger, virksomheder og borgere til fordel for Multicenter Lunderskov.
 Arrangørerne fortæller, at samlet blev der løbet ca.4.500 kilometer, og det blev efter en bestemt regnemetode i penge til ca. 135.000 kroner. De sættes nu på en konto, sammen med bidrag fra andre lokale donatorer.
Som tidligere omtalt her i avisen er det målet, at indsamle tre millioner som et lokalt borgerbidrag til Multicenter Lunderskov.

Billedtekst:
Det var et flot og festligt skue, da de mange løbere fra Kongsbjegskolen varmede. Fint vejr – ja da, det 
har vi da også bestilt

På vej med rygeforbud 
på Kongsbjergskolen

Tekst og forto: Svend Erik Matthias-Brodersen
Netavisen SEBRO PRESS + Lundersskov Folkeblad
13.04. 2019/07.47

Maibritt Jørgensen

 

LUNDESKOV: På Kongsbjergskolen i Lunderskov indføres der fra 1. august i år totalt rygeforbud for alle der færdes på skolens område i skoletiden. Ansatte har allerede haft rygeforbud fra 1. januar 2019.

Kongsbjergskolen bliver også den første folkeskole i Kolding Kommune, der benytter Kræftens Bekæmpelses program ”X-IT”, som grundlag for processen. Og det er også skolen i kommunen, hvor der sættes så massivt ind med forebyggelse mod rygning:
 - Programmet ”X-IT” har tre hovedelementer, regler, information og dialog. Og disse tre ting følger vi her på skolen, som grundlæggende for det vi gør mod rygning, fortæller skolens lokale koordinator for projektet ”Stop Rygning”, lærer Maibritt Jørgensen.
 Kongsbjergskolen har allieret sig med to eksperter på området. Det er Kolding Kommunes sundhedskoordinator Anne Bislev Lynge og læge Bo Jakobsen, Bogense. De har begge specialiseret sig i netop de farlige konsekvenser rygning kan få, med målet at færrest muligt unge kommer på listen som rygere:
 - Der er nogen her på skolen der ryger, men rygning blandt eleverne her på skolen anser vi ikke for det store problem. Det hele handler om at forhindre at de unge går i gang med at ryge. Vi skulle gerne gøre det sådan, at når de unge bliver stillet over for om de skal begynde at ryge eller ikke, så har de et godt valg at træffe deres afgørelse på, forklarer Maibritt Jørgensen videre.
 Rygestoppet på Kongsbjergskolen kommer til at gælde alle som færdes på skolens område. Også for ældre i forbindelse med møder og lignende:
- Med i projektet er også, at vi vil inddrage forældre meget mere i, hvilken betydning rygning har og får for deres børn. Forebyggelse af rygning vil fx blive et fast punkt på alle forældremøder i overbygningen, fortæller Maibritt Jørgensen.
 Og processen er allerede godt i gang. Skolens personale har været på rygestopkursus, og er nu i fuld gang med at implementere det, de har lært.  Denne del er lagt i gode hænder på kommunens sundhedskoordinator, Anne Bislev Lynge:
 - Ud over, at rygning har og får plads i den almindelige undervisning, så er der også indlagt ting som Works Shops, Happening og konkurrencer i projektet ”Rygestop” på skolen, beretter skolens lokale koordinator videre.
  Og projektet på Kongsbjergskolen i Lunderskov er så enestående, at det også er nået på borgmesterkontoret på rådhuset i Kolding. Det betyder, at borgmester Jørn Pedersen har bebudet, at han vil være til stede på skolen og overrække præmie til vinderne i den første konkurrence.

 Da avisen forleden besøgte skolen var læge Bo Jakobsen i fuld gang med at fortælle og vise elever fra en 7. klasse om, hvilken sundhedsfarlige farer, der er forbundet ved rygningen:
- Det jeg prøver at fortælle og vise eleverne er, at deres lunge kapacitet bliver mærbart dårligere, når der ryges. Og min erfaring er, at eleverne faktisk bliver meget påvirket af det de ser og får at vide, fortæller Bo Jakobsen.
Og mens vi var der fik eleverne på deres egne kroppe selv at mærke og følge, hvad nedsat lungekapacitet betyder i dagligdagen. Det fik lov til at løbe en tur med et instrument i munden, som virker præcis, som lunger med nedsat kapacitet. Og oplevelsen gjorde et tydeligt indtryk på dem:
 - Man kan stå og forklare mange ting, men at mærke det på sin egen krop er noget helt andet, og det er min opfattelse, at det virkelig gør indtryk. Og så er håbet jo bare, at de husker at tænke på det, den dag de pludselig står over for valget om ryge eller ikke ryge – og så at de vælger det sidste, lød det fra læge Bo Jakobsen.

Billedtekst: Her er læge Bo Jakobsen i gang med fortælle og vise elever fra 7. klasse om de sundhedsmæssige farer der ved at ryge.

Dohrmann stopper helt i politik
SEBRO PRESS- 11. 04. 2019/ 12.40
VAMDRUP: Så skete det, som mange ventet ville ske. Jørn Dohrmann stopper i politik. Oplysningen gav til TV SYD her til formiddag i telefonen på vej til Bruxelles.
Jørn Dohrmann, der er bosiddende i Drenderup ved Vamdrup, er medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti.
Oplysningen om hans beslutning sker i kølvandet på, at Dansk Folkeparti her til morgen offentliggjorde sin kandidatliste til det kommende EU-parlamentsvalg, hvor Jørn Dohrmann er tilbudt en plads på listen, men han har takket nej.
 Han er utilfreds med den måde DF opstiller sin partiliste på. Det er Jørn Dohrmann udemokratisk, mener han.
  Partilisteopstilling betyder, at kandidaterne vælges i den rækkefølge, de står på listen - og ikke i forhold til hvem der får flest personlige stemmer: -
- Det synes jeg er både forkert og udemokratisk, siger den nu snart forhenværende DF-politiker til TV SYD:
 Jørn Dohrmann har siddet i EU-parlamentet siden 2014 - og inden da har han siddet i både Folketinget og i daværende Vamdrup og i Kolding Byråd:
- Nu er jeg 50 år, og det er et godt tidspunkt at komme videre til noget helt andet, så jeg er 100 procent færdig med politik, siger Jørn Dohrmann.
Jørn Dohrmann har gjort sig politiske kendt for sine ofte markante holdninger og debatskabende meninger, og er ofte blevet valgt på mange personlige stemmer.
Mød Jørgen Dohrmann direkte fra Bruxelles i TV SYD i aften klokken 19.30.
                                                                                                                                     sebro
_________________________________________

Nyt kommunalt lån
til Arena Syd
SEBRO PRESS - 10. 04. 2019/ 2015
VAMDRUP:Den selvejende Institution, Arena Syd i Vamdrup, har fået Kolding Kommunes ja til fortsat at kunne modtage et rente- og afdragsfrit lån på 1.000 million kroner årligt også i årene 2020, 2021 og 2022, som tilskud til den ordinære drift. Det er sket mod udstedelse af et gældsbrev til kommen, som garanti.

Sagen har været behandlet på et møde 9. april i Fritids- og Idrætsudvalget. Arena Syd har i forbindelse med ansøgningen om lånet oplyst, at det skal ses med baggrund i, at institutionens økonomiske situation ikke har ændret sig, og at det derfor stadig er behov for yderligere driftsmidler.
Lånet opføres på kommunens konto for langfristede udlån og tilgodehavender. Og sagen har under behandlingen, efter det oplyste, ikke givet anledning til kommentarer.
                                                                                                                                  sebro
_____________________________________________

Bofællesskaber til seniorer:
Håber på første
spadestik inden
udgangen af 2021

INDLÆG:
Birgitte Kragh (V), formand for Plan-, bolig- og miljøudvalget og Søren Rasmussen (DF), formand for Seniorudvalget, skriver læserbrev til Kolding Netavis.

”Ved begyndelsen af denne byrådsperiode, enedes alle byrådets partier om, at der skulle arbejdes for etablering af seniorbofællesskaber.
Der er heller ingen tvivl om interessen for seniorbofællesskaber, blandt borgerne i Kolding Kommune. Godt 6.200 mennesker svarede på vores spørgeskemaundersøgelse. Omkring 400 deltog i borgermøderne.
Vi vil gerne takke alle de mennesker der har brugt tid på, at hjælpe os, ved at udfylde spørgeskema eller deltage i borgermøderne. Det har givet os et rigtig godt indblik i seniorernes ønsker, drømme og behov med hensyn til boliger. Samtidig giver det et meget brugbart grundlag, for det videre arbejde.
Det grundlæggende arbejde skal være færdigt til behandling på seniorudvalgsmødet i juni i år. Derefter overdrages materialet til Plan-, bolig- og miljøudvalget, der skal arbejde med, at omsætte ønskerne til noget konkret via planlægning og etablering.
Vores ambition er, at første spadestik til et nyt bofællesskab tages i denne byrådsperiode, altså inden udgangen af 2021. Vi vil gøre vores for, at det lykkes.
_________________________________________________________________________________

Nu næsten inflation
i nye boliger i Kolding

SEBRO PRESS 10. 04. 2019/ 16.30:
Af journalist (DJ) Svend Erik Matthias-Brodersen

 

 

Birgitte Kragh (V) Skanderup:
- Vi ønsker at skabe grønne byrum.

 KOLDING: Efter der for nogen tid siden blev erklæret, at der manglede boliger i Kolding, er der nu næsten gået inflation i planlægningen af nye boligområder og nye boligbyggerier rundt om i byen. Næsten dagligt lægges der nu projektet af slagsen frem på bordet.

AP Pension har netop indgået en aftale med Bjert Invest, om at selskabet bygger og udvikler Koldings nye vartegn, Kolding Sky, der med sine 19 etager og 70 meters højde kommer til at rumme 100 lejligheder, der alle får en helt særlig udsigt til fjord og by. Og tidligere har PFA Pension meddelt, at de vil bygge højhuse ved Skamlingvej. Også med udsigt over Kolding Fjord, blot for at nævne nogle af de mange projekter, der er kommet på bordet.
Og nu lægger kommunen yderligere ud med en plan for for 4- 500 nye boliger i Riberdyb/Holmsminde-området i midtbyen. Det er på den såkaldte Outlet-grund.
 Foreløbig er der dog fra kommunen kun tale om visioner. Skudt i gang af Plan-, Bolig- og Miljøudvalget. Ønsket er, ifølge en pressemeddelelse fra kommunen, at skabe en ny attraktiv bydel i midtbyen, hvor der lægges vægt på grønne byrum og et varieret boligudbud:
 - Vi ønsker at skabe grønne byrum, der udnytter nærheden til åen optimalt og kan fungere som rekreative mødesteder med offentlig adgang. Samtidig har vi også fokus på at skabe en bydel, der kan fungere som bindeled mellem den historiske bymidte, campusområdet og havneområdet. Det vil også være oplagt at kigge på sammenhængen til Søndergade, forklarer Birgitte Kragh (V), Skanderup, formand for Plan-, Bolig- og Miljøudvalget om visionerne for Riberdyb/Hoimsminde-området.
Næste skridt er, at økonomiudvalget på et møde 23. april skal tage til, hvilken udbudsform, der skal være afsæt for at realisere Kolding nye bydel ved åen. Tilbage er der så kun at vente på om de nødvendige private investorer melder også sig på banen.

_____________________________________________

Genforeningspuljen
åbner for ansøgninger

SEBRO PRESS/ 10. 04. 2019/ 15.49
KOMMUNEN: Den 10. juli 1920 red Christian X over den nu tidligere grænse ved Frederikshøj ved Christiansfeld. Billedet viser kongen med den lille pige, Johanne, som han tog op på hesten.
Har du en ide til at fejre 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark i 1920? Så har Kolding Kommune midler, som du kan søge.
Kolding Kommune har nu åbnet for ansøgninger til den Genforeningspulje, som skal understøtte den lokale fejringen af 100-året for Genforeningen i 1920. Puljen er på 500.000 kroner, og kan søges af både foreninger, institutioner, enkeltpersoner og andre, som har en god ide, der kan understøtte markeringen af Genforeningen 2020.
 -Genforening skal forstås i bred forstand. Man kan både lave aktiviteter, som har fokus på den historiske begivenhed i 1920, eller aktivieter, som sætter fokus på for eksmpel grænser, tilhørsforhold og identitet i en nutidig kontekst", forklarer eventudvikler i Kolding Kommune, Kristina Ladager i en pressemeddelelse fra kommunen.
 Ansøgningsfristen for Kolding Kommunes Genforeningspulje er torsdag den 20. juni 2019.Læs mere om find ansøgningsskemaet til Genforeningenspuljen.
Hvis der er spørgsmål til puljen, kan eventudvikler i Kolding Kommunes kulturafdeling, Kristina Ladager kontaktes på kria@kolding.dk eller tlf.: 79 79 17 36.
__________________________________________________

Vikingerne er 
godt i gang

Publiceret SEBRO PRESS/ 5. april. 12.00

Kilde: PM:
 

JELS: Vikingerne i Jels fortæller, at de er kommet godt i gang med forberedelserne til sommerens forestilling, Ringguldet. Rollerne er fordelt og vikingerne har budt velkommen til den første kvindelige instruktør i deres 43 år lange historie.

Jels Vikingespils 2019-udgave bliver instrueret af Louise Schouw, der blandt andet har arbejdet som instruktør ved Frederikssund Vikingespil, på Det Kongelige Teater, Aalborg Teater og naturligvis på sit eget teater – Louise Schouw Teater.
 På scenografposten er der også kommet nyt blod ind, da Jannie Rask di Vitt og Sandra Møller Svendsen begge har sagt ja tak, til at løfte opgaver med at designe scenografien og kostumerne. David Owe vil igen i år være at finde som fægteinstruktør, ligesom Thomas Howalt, for fjerde år i træk er manuskriptforfatter.

Hovedrollerne i årets forestilling, bliver i år spillet af tre meget erfarne Jels-vikinger. Tina Planitzer, Janus Lynggaard og Carsten Weitling har fået rollerne som hhv. Thyra, Gorm (den Gamle) og Olde Tuffi:
 - Vi er godt i gang med prøverne blandt de rollehavende – og det forlyder fra øvelokalerne at det, igen i år, bliver en rigtig god forestilling, så vi kan næsten ikke vente på at det bliver sommer”, fortæller Bruno S. Bennedsen, der formand for Jels Vikingespil i en pressemeddelelse.
Jels Vikingespil har i år premiere fredag den 5. juli og spiller hver aften kl. 20.00 frem til den 21. juli. Søndag den 7. juli er der eftermiddagsforestilling kl. 16.00 og søndag den 14. juli er der ingen forestilling.

                                                                                                                                   sebro
________________________________________________________________

På vej attraktiv
stiprojekt
i Lunderskov

Kommunen vil
anlægge sti
rundt om
Dollerup Sø

Af journalist (DJ) Svend Erik Matthias-Brodersen
Publiceret SEBRO PRESS + Lunderskov Folkeblad / 05. april 2019/10.00

LUNDERSKOV: Kolding Kommune er nu stærkt på vej med at realisere anlæggelsen af et stinet rundt om den attraktive Dollerup Sø.
I hvert fald har Lokaldemokratiudvalget, på dets seneste møde besluttet at søge om frigørelse af 650.000 kroner til stiprojektet af et samlet beløb på 2.895.000 kroner, der er afsat til realisering af en borgerplan - eller som vil sige helhedsplan - for hele Lunderskov.
Beslutning blev taget på seneste møde i udvalget. Og herfra oplyses, at midlerne, som formentligt nu snart slippes løs, ønskes anvendt primært til anlæg af et stiprojekt ved søen i forbindelse med den nye boligudstykning, Koralvænget, beliggende i den nordlige del af byen.

Fra sagsfremstilling
Det fremgår af sagsbehandlingen, at Lunderskov Lokalråd tilbage i 2017 anmodede, som et led i en samlet borgerplan, om at få udarbejde et stiprojekt ved den nye boligudstykning Koralvænget. Det er dette ønske, som nu har medført, at kommunens forvaltning er klar med et projekt.
Her fremgår det, at stiprojektet vil give mulighed for en sti rundt om søen, samt at der kan færdes på grønne områder tæt på og med udsigt over Dollerup Sø. Endvidere indgår der også borde/bænkesæt ved med stien med udsigt til Dollerup Sø.
Hovedparten af stien skal anlægges med grus. På en mindre del, tættest på Dollerup Sø, indgår en såkaldt naturlig trampesti, og tæt på søen vil der blive etableret et opholdssted, med borde/bænkesæt.
Endvidere bliver der klaplåger til græsningsområdet, og hegn rundt om opholdsområdet, tættest ved Dollerup Sø.
Projektet går nu via økonomiudvalget til endelig godkendelse i byrådet.
Hvad de resterende 2.245.000 kroner, der er afsat til den samlede borgerplan for Lunderskov, skal anvendes til, skal Lunderskov Lokalråd i løbet af året drøfte med kommunen.
_____________________________________________

Falcks aktiviteter siver
fra Kolding

SEBRO PRESS/ 3. april 2019/ 20.35
Af journalist (DJ) Svend Erik Matthias-Brodersen

 

 KOLDING: Falcks aktiviteter i Kolding siver langsomt. Først gik Falcks ambulancer over til firmaet Responce, så lukkede det store værksted ved Falck stationen, og nu lukkes og slukkes der også på vagtcentralen i Kolding. 

 Det betyder, skriver JV, at 110 medarbejdere flytter til nye lokaliteter i Vejle. Falcks vagtcentral i Kolding servicerer primært Falcks privatkunder og bil abonnenter. 112-alarmeringen er for længst overtaget dels af TrekantBrand, dels af Region Syddanmarks vagtcentral i Odense.

 Nyheden om flytningen af vagtcentralen fra Kolding til Vejle er tilsyneladende kommet op til overfladen sådan lidt ad bagvejen. Det er åbenbart sket, fordi ejendommen i den nordlige bydel, der nu huser vagtcentralen, er sat til udleje gennem et ejendomsmæglerfirma.

 Den officielle forklaring fra Falck lyder ifølge JV på, at flytningen sker fordi vokseværk har medført, at der ikke mere er plads nok på adressen i Kolding. Kilder fortæller dog, at der nok også skal lægges begrundelser som rationalisering og besparelser ind i billedet. Konkurrencen på markedet er både stor og benhård. Tidligere havde Falck så godt som monopol på vejhjælp her til lands, men sådan er det ikke mere.

 Når flytningen af vagtcentralen flytter til Kolding, så har Falck stort set kun en brandslukningsaftale med TrekantBrand tilbage i Kolding. Så det meget omdiskuterede firmas storhedstid i byen er tilsyneladende ved at være forbi.
___________________________________________________

H. Daugaard Lagerhotel i Vamdrup. Byggeriet af en udvielse er i gang - og en række af jerbanevogne er under aflæsning. (Foto: Svend Erik Matthias-Brodersen, Netavisen).


Omdiskuteret kemilager udvider

Netavisen SEBRO PRESS/ 29. 03. 2019/09.00
Af journalist (DJ) Svend Erik Matthias-Brodersen

VAMDRUP: Det ind i mellem omstridte, H. Daugaard Lagerhotel, på Bavnevej i Vamdrup er i fuld gang med at udvide sit bygningskompleks.
  Virksomheden har blandt andet været i søgelyset – ikke mindst af bekymrede naboer – fordi der i bygningerne må oplagres varer indeholdende farlige stoffer.
  Lagerhotellet karakteres i EU-regi som: ”Særlig farlig virksomhed”, hvilket medfører, at det har særlig bevågenhed hos beredskabet.
  I følge JydskeVestkysten håndterer virksomheden cirka 20.000 pallepladser for nogle af Europas største kemivirksomheder.
  Udvidelsen der gang i nu omfatter 8.300 kvadratmeter ny lagerhal, som opføres vest for det eksisterende byggeri. Og det betyder, at virksomheden snart får 25.000 kvadratmeter under tag, skriver avisen.
  Lagerhotellet på Bavnevej i Vamdrup hører under H. Daugaard International transport- og logistikkoncern, der har hovedsæde i Kolding, og som samlet beskæftiger omkring 200 medarbejdere, skriver avisen videre, som også har lagt omtalen af udvidelsen åbent ud på facebook.
Jernbanen i fokus
JV skriver videre, at virksomheden har været i Vamdrup siden 1989, og det er særligt muligheden for at modtage varer via jernbanen, som der tæller på plussiden ved beliggenheden netop i Vamdrup. Derfor er virksomhedens logistik er bygget op til transporter med jernbanen.
 Det betyder, at der dagligt kører godstog ad et særligt anlagt industrispor fra Vamdrup station og til virksomheden med tungt lastede godsvogne.
 Lagerhotellet i Vamdrup beskæftiger i gennemsnit året rundt omkring tyve medarbejdere. Udvidelsen ventes at stå færdig i slutningen af året.
____________________________________________________________________________

Placeringen af det nye boligbyggeri i Vamdrups bmidte ses markeret med rød farve. De to mindre huse, som det ikke har været muligt at købe ses lige over markeringen på Nørregade. (Illustration: Kolding Kommune)

Overraskelse:
Nyt boligbyggeri i Vamdrup bliver
dyrere end tilsvarende i Kolding

NETAVISEN SEBRO PRESS/ 26. 03. 2019
Af journalist (DJ) Svend Erik Matthias-Brodersen 

VAMDRUP: Der er nok ikke nogen, der skal sætte næsen op efter billige nye boliger i Vamdrup Boligselskabs byggeri i Vamdrups bymidte. På et byrådsmøde i Kolding, tirsdag, faldt de sidste økonomiske brikker på plads, og herfra fremgår det overraskende, at byggeriet i Vamdrup bliver dyrere end i tilsvarende nye byggerier i Kolding.

Den samlede anskaffelsessum for byggeriet i Vamdrup løber op i 22.578.000 kroner. Det svarer til 21.340 kroner. pr. kvadratmeter, og den årlige husleje anslås i gennemsnit til 1.019 kr. pr. kvadratmeter - eksklusiv el, vand og varme.
 Til sammenligning oplyses, at huslejeniveauet for familieboligdelen af AAB´s projekt på Sdr. Havnegade (Gimbel-grunden) i Kolding anslået til 910 kroner pr. kvadratmeter eksklusiv forbrugsudgifter. Og huslejeniveauet for Alfabo’s (tidl. Lejerbo Kolding) familieboligprojekt på Warmingsgade i Kolding er anslået til 960 kroner pr. kvadratmeter og eksklusiv forbrugsudgifter!
   Det er som tidligere omtalt i Netavisen 13 nye offentligt støttede almene boliger i Vamdrups Bymidte, som Vamdrup Boligselskab vil opføre. Byrådet besluttede helt som sædvane på tirsdagens møde i den slags sager, at yde kommunal garanti for den del af lån i projektet, som ligger ud over 60 procent af ejendommen værdi.
 De nye boliger i Vamdrup skal opføres på et areal, som Vamdrup Boligselskab på gode betingelser har erhvervet fra kommunen. Der har tidligere ligget en privat realskole og senest en kommunal ungdomsgård på grunden.
  Området, er underkastet bestemmelser i en ny lokalplan, der er strikket sammen netop til formålet.  Lokalplanområdet omfatter også to naboejendomme, beliggende Nørregade nr. 11 og 13. Af sagens akter fremgår, at muligheden for at realisere et samlet alment projekt i bymidten også omfattende disse ejendomme har af flere omgange været undersøgt. Det har dog vist sig ikke at være muligt for Vamdrup Boligselskab at erhverve de pågældende ejendomme.
 Det samlede grundareal for det nye byggeri i Vamdrups bymidte omfatter 1.171 kvadratmeter. Det fremgår endvidere fra byrådsmødet, tirsdag, at byggeriet i forventes påbegyndt i marts 2019!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Foreløbige beregnede huslejer plus forbrug i byggeriet i Vamdrup (Kilde: Kolding Kommune)

 

 

Antal m2

Antal rum

Månedlig husleje

Lejlighedstype A

72

2

6.097 kr.

Lejlighedstype B

77

2

6.521 kr.

Lejlighedstype C

83

3

7.031 kr.

Lejlighedstype D

85

3

7.201 kr.

Lejlighedstype E

88

3

7.456 kr.

 _____________________________________________________________________

Indbyder til temadag om demensvenlige idrætsforeninger

Netavisen SEBRO PRESS/16.03.2019/12.30

TILBUD: Et nyt samarbejde mellem Seniorområdet og 60+FRISK i Kolding Kommune, Alzheimer foreningen og DGI baner vejen for demensvenlige idrætsforeninger i Kolding.
Der startes med en gratis temadag om demensvenlige idrætsforeninger mandag d. 3. juni 2019 kl. 13 - 16.
Kolding Kommune har ansat foreningsmatcher til at hjælpe demente på vej. Hun hedder Tina Sølbeck Kretschmann og er uddannet fysioterapeut og har arbejdet med demente borgere i mange år på Sundhedscenter Kolding.
 -Vi møder mange borgere med let til moderat demens, som måske tidligere har været aktive i en idrætsforening, men pga. demenssygdommen har det svært at komme af sted. Her kan jeg træde til og hjælpe borgeren på vej ud fra de ønsker, vedkommende har. Jeg kontakter så den forening, hvor borgeren gerne vil deltage, og spørger om vi må kigge forbi”, siger Tina Sølbeck Kretschmann.
 Hvis din forening har lyst til at være en demensvenlig Idrætsforening, så kan der tilmeldes denne første tema eftermiddag til Tina Sølbeck Kretschmann på mail tikr@kolding.dk eller tlf. 20 32 72 75.                                                                                                                                                                                                                                                           sebro
______________________________________________________________________________

Kommune penge til
landsby-projekter

 Netavisen SEBRO PRESS + Lunderskov Folkeblad/12. 03. 2019/ 08.17

KOMMUNEN: Pengene i kommunens Landsbypuljen 2019 er fordelt. Det har Lokaldemokratiudvalget sørget for. Godt to millioner kroner var der i puljen - efter en besparelsesrunde på ca. 1,5 millioner kroner.
 Lokalt får Landsbyforeningen i Hjarup 50.700 kroner til renovering af 1. salen i forsamlingsbygningen Mejeriet og landsbyen  Jordrup får 15.000 kroner til et projekt ”Gør det usynlige synligt” ved Fynslundshallen.
 Der bliver henholdsvis 59.584 kroner til en bålhytte og 25.000 kroner til et skitseprojekt for en legeplads i Skanderup, og der bliver 145.000 kroner til en ny depotbygning i Ødis.

Stepping får 25.625 kroner til stiprojekt ved Trekløverhallen, og 49.000 kroner til projekt på Trekløverhallens udeareal, samt 4.875 kroner til indkøb bagskovl.

Billedet: Mejeriet i Hjarup, som får penge til renovering af 1. salen. (Arkivfoto) 

                                                                                                                                                                                                                                                                 sebro

__________________________________________________________________________